LISTA ZGŁOSZONYCH WNIOSKÓW
PO OCENIE MERYTORYCZNEJ

TYTUŁ ZADANIA:

STACJA ROWERU MIEJSKIEGO PRZY KĄPIELISKU GŁĘBOKIE

CHARAKTER ZADANIA:

Zadanie dzielnicowe małe - Zachód

LOKALIZACJA, MIEJSCE:

Kąpielisko Głębokie

Wnioskodawca:

Andrzej Śmieliński

OPIS ZADANIA:

Zadanie polega na montażu stacji roweru miejskiego przy Kąpielisku Głębokie.

UZASADNIENIE ZADANIA:

Szczeciński Rower Miejski jest jedną z lepszych inwestycji ostatnich lat. Potwierdza to ilość osób wypożyczających rowery, którzy cenią sobie i chwalą ten sposób przemieszczenia się po Szczecinie. Niewątpliwie wpływ na popularność SRM ma również stopniowa jego rozbudowa o kolejne stacje. W ostatnim czasie powstały nowe stacje np. na Prawobrzeżu dzięki czemu udało się połączyć tą formą komunikacji obie części miasta. Niestety w dalszym ciągu brak jest stacji w zachodniej części Szczecina, w szczególności zaś przy Kąpielisku Głębokie, które od wiosny do jesieni odwiedzane jest przez wielu mieszkańców miasta. Lokalizacja w tym miejscu stacji roweru miejskiego pozwoliłaby na lepszą komunikację z tym miejscem.

BENEFICJENCI ZADANIA:

Mieszkańcy Szczecina Turyści

SZACUNKOWE KOSZTY ZADANIA:
składowa zadaniakoszt
Budowa stacji roweru miejskiego100 000,00
Koszty zadania BRUTTO (łącznie): 100 000,00
LOKALIZACJA NA MAPIE:

Współrzędne: Lat: 53.4717975160 Lng: 14.4856538764

brak Nazwy Planu - lub dane nie zostały pobrane

brak Dziennika Urzędowego - lub dane nie zostały pobrane

brak Uchwały - lub dane nie zostały pobrane

PUNKT WYMAGA OŚWIADCZENIA - BRAK INFORMACJI

Karta OCENY:

Biuro Dialogu Obywatelskiego

Ocena Formalna: spełnia
Wymaga zaopiniowania przez WZiON: TAK
Wymaga zaopiniowania przez WUiAB: TAK
Wymaga zaopiniowania przez Biuro Strategii: TAK

Wydział Zasobu i Obrotu Nieruchomościami

1. Czy miejsce realizacji zadania znajduje się na działce miejskiej?

Odpowiedź: OPINIA - UWAGI
Uwagi:

Zgodnie z lokalizacją zaznaczoną przez wnioskodawcę, zadanie zlokalizowana jest na działce nr 2 z obr. 2009, o użytku "Ti", dr, Bi, która jest własnością Skarbu Państwa. Wskazana lokalizacja dotyczy części działki nr 2 z obr. 2009, która posiada użytek "dr". Konieczna opinia ZDiTM.

2. Czy Gmina jest właścicielem terenu w części/w całości?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

Działka nr 2 z obr. 2009, o użytku "Ti", dr, Bi, jest własnością Skarbu Państwa.

3. Czy jest to teren inwestycyjny?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

4. Czy majątek, na którym ma być realizowane zadanie jest obciążony na rzecz osób trzecich lub przeznaczony na sprzedaż/ w dzierżawę / zamianę/ (inne obciążenia)?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

Majątek nie jest obciążony. Brak kolizji z wnioskiem SBO.

Uwagi - uzasadnienie

Zadanie zlokalizowana jest na działce nr 2 z obr. 2009, o użytku "Ti", dr, Bi, która jest własnością Skarbu Państwa. Wskazana lokalizacja dotyczy części działki nr 2 z obr. 2009, która posiada użytek "dr". Konieczna opinia ZDiTM.

Ocena akceptującego WZiON: spełnia
Uwagi osoby Akceptującej

nie podano

Wydział Urbanistyki i Administracji Budowlanej

Wymaga zaopiniowania przez Architekta Miasta: NIE
Wymaga zaopiniowania przez Konserwatora Zabytków: NIE

Ocena Architekta Miasta

Ocena Architekta: nie podano
Uwagi:

nie podano

zakończono opiniowanie przez Architekta Miasta

NIE

Ocena Konserwatora Zabytków

Ocena Konserwatora Zabytków: nie podano
Uwagi:

nie podano

1. Czy teren którego dotyczy zadanie jest objęty miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

W opracowaniu przez Gminę Miast Szczecin jest projekt przebudowy skrzyżowania ulic Kupczyka, Miodowej, Zegadłowicza i Al.Wojska Polskiego.

2. Czy proponowane przez Autora zadanie jest zgodne z miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego?

Odpowiedź: OPINIA - UWAGI
Uwagi:

wydział nie ma podstaw do wydania opinii pod kątem zgodności planowanego zamierzenia z miejscowym planem

3. Czy zadanie wymaga decyzji o warunkach zabudowy?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

Ocena akceptującego WUiAB: inne - patrz uwagi
Uwagi akceptującego WUiAB

nie podano

Biuro Strategii

Czy zadanie stoi w sprzeczności z Wieloletnim Programem Rozwoju Szczecina i Strategią Rozwoju Miasta 2025?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

spełnia
Ocena akceptującego Strategia: spełnia
Uwagi:

nie podano

Jednosta Wiodąca - Ocena merytoryczna:
JEDNOSTKA - WGKiOŚ

Jednosta podległa - Ocena merytoryczna:
JEDNOSTKA - NIOL

1. Czy zadanie ma charakter inwestycyjny?

Odpowiedź: TAK
Uwagi:

nie podano

2. Czy zadanie polega wyłącznie na sporządzeniu projektu bądź planu zadania inwestycyjnego?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

3. Czy realizacja zadania może naruszać obowiązujące przepisy prawa, prawa osób trzecich, w tym prawa własności?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

4. Czy zadanie dotyczy mienia gminnego?

Odpowiedź: TAK
Uwagi:

nie podano

5. Jeśli zadanie nie dotyczy mienia gminnego, czy Miasto posiada uzgodnienia z zarządcą lub właścicielem terenu, na którym miałoby być realizowane zadanie, warunkujące możliwość wydatkowania środków publicznych na mienie nie będące własnością Miasta?

Odpowiedź: OPINIA - UWAGI
Uwagi:

nie dotyczy

6. Czy projekt koliduje lub ma oddziaływanie na zrealizowane już bądź planowane inwestycje (we współpracy z WIM)?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

7. Czy zadanie wymaga współpracy instytucjonalnej podmiotu zewnętrznego?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

8. Czy ww. podmiot zewnętrzny wyraża zgodę na powstanie na jego terenie zadania inwestycyjnego oraz wyraża wolę jego utrzymania?

Odpowiedź: OPINIA - UWAGI
Uwagi:

nie dotyczy

9. Czy zadanie jest już realizowane?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

10. Czy zadanie jest zaplanowane do realizacji?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

11. Czy zadanie jest zgodne z obowiązującymi w Mieście planami, programami i strategiami?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

12. Czy realizacja zadania jest wykonalna w trakcie jednego roku budżetowego?

Odpowiedź: TAK
Uwagi:

nie podano

13. Czy zadanie mieści się w zadaniach własnych Gminy?

Odpowiedź: TAK
Uwagi:

nie podano

14. Czy zadanie po zrealizowaniu będzie ogólnodostępne dla wszystkich mieszkańców?

Odpowiedź: TAK
Uwagi:

nie podano

15. W przypadku, gdy zadanie dotyczy terenu zarządzanego przez jednostkę organizacyjną Miasta lub instytucję publiczną musi być ono także dostępne po jej zamknięciu, zarówno w dni robocze, jak i dni wolne od pracy. Czy zadanie wymaga zgody instytucji publicznej?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

nie podano

16. Czy ww. instytucja publiczna wyraża zgodę na realizację zadania również po jej zamknięciu, zarówno w dni robocze, jak i dni wolne od pracy?

Odpowiedź: OPINIA - UWAGI
Uwagi:

nie dotyczy

17. Proszę podać szacunkowy koszt zadania.

Koszt:

125 000,00 zł

Uwagi:

nie podano

18. Czy zadanie będzie generowało koszty w kolejnych latach?

Odpowiedź: TAK
Koszty:

25 000,00 zł

Uwagi:

nie podano

19. Dodatkowe informacje mogące mieć znaczenie przy ocenie projektu:

Informacje

Koncepcja docelowego kształtu systemu Szczecińskiego Roweru Miejskiego zawiera granice obszaru systemu Bike_S, poza który nie ma możliwości lokowania nowych stacji zarówno Sponsorskich jak i ze Szczecińskiego Budżetu Obywatelskiego. Stacje po za granicami zawartymi w koncepcji spowodują zatracenie wstępnych założeń budowy systemu m.in. wspomaganie transportu miejskiego oraz wielokrotnie zwiększy koszty utrzymania systemu Bike_S, przykładem może być stacja na ul. Duńskiej powstała ze środków SBO w 2017. Jest to stacja, która generuje duże koszty związane z alokacją, ponieważ na tej stacji są tylko wypożyczenia a nie ma zwrotów. Operator nie rekomenduje dalszych inwestycji w aktualnie funkcjonujący system Bike_S. Aktualnie wypożyczalnia składa się z zintegrowanych systemów dwóch różnych dostawców przez co nie funkcjonuje optymalnie. W najbliższej przyszłości zalecana jest wymiana całego systemu wypożyczania rowerów na system IV generacji. Nowy system umożliwi zmiany charakteru wypożyczalni z punktowej na obszarową uniezależniona od stacji.

Uwagi:

nie podano

20. Czy w odniesieniu do pomieszczonych wyżej opinii (na innych zakładkach) i informacji zadanie jest możliwe do realizacji?

Odpowiedź: NIE
Uwagi:

Koncepcja docelowego kształtu systemu Szczecińskiego Roweru Miejskiego zawiera granice obszaru systemu Bike_S, poza który nie ma możliwości lokowania nowych stacji zarówno Sponsorskich jak i ze Szczecińskiego Budżetu Obywatelskiego. Stacje po za granicami zawartymi w koncepcji spowodują zatracenie wstępnych założeń budowy systemu m.in. wspomaganie transportu miejskiego oraz wielokrotnie zwiększy koszty utrzymania systemu Bike_S, przykładem może być stacja na ul. Duńskiej powstała ze środków SBO w 2017. Jest to stacja, która generuje duże koszty związane z alokacją, ponieważ na tej stacji są tylko wypożyczenia a nie ma zwrotów. Operator nie rekomenduje dalszych inwestycji w aktualnie funkcjonujący system Bike_S. Aktualnie wypożyczalnia składa się z zintegrowanych systemów dwóch różnych dostawców przez co nie funkcjonuje optymalnie. W najbliższej przyszłości zalecana jest wymiana całego systemu wypożyczania rowerów na system IV generacji. Nowy system umożliwi zmiany charakteru wypożyczalni z punktowej na obszarową uniezależniona od stacji.

Ocena akceptującego: nie spełnia
Uwagi:

nie podano

Akceptacja WKGiOŚ opinni wydanej przez:
JEDNOSTKA - NIOL

Zatwierdzono opinię przez WGKiOŚ: TAK

Uwagi:

nie podano

Używamy Cookie

Ta strona używa cookie
zgodnie z ustawieniami
Twojej przeglądarki.
Czytaj więcej

Wyrażasz zgodę?

TAK
NIE